Metsäsätyskauden loppu alkaa häämöttää

Paljon on tullut kuljettua Oulaisten vainiolla ja metsillä syksyn 2012 aikana. Välillä on ollut kaikki neljä koiraa kaverina ja välillä vain yksi joko Cara tai Fanny. Huonolla menstyksellä. Yhtään saalista ei ole reppuun asti päätynyt. Useita hyviä lintutöitä on saatu aikaan Caralla. Fannykin on osoittanut metsäkoiran elkeitä ja säestänyt muutaman kerran ja yksi kunnon seisonta ja nosto lehtokurpalle, mikä on erinomainen saavutus 7-8 kk ikäiselle pennulle. Robbie on ollut mukana koko jengin reissuilla ja pari kertaa mallina Fannylla. Robbie saldona on muutama seisonta ja yksi todella onnistunut lintutyö (etsintä-seisonta-nosto) lehtokurpalle.

Cara kurppajahdissa Isojärven aluelella 20.10.2012

Cara, joka on minun varsinainen metsäkaveri, on ollut mukana varmaan 25. reissulla ja matkaa on kertynyt pari sataa km. LIntutöitä saatiin melkien joka kerta alkusyksystä ja pari todella täydellistä lintutyötä noutoon saakka (ampuja ei saanut saalista alas, niin nouto jäi).

Caralla on vielä edessä kauden päätös eli lauantain englantilaisten kanalintukoirien kenttäkoe Nivalassa. Koe on ensimmäinen Caralle ja myös minulle. Olen käynyt kerran seuraamassa, mutta mukana en ole ollut. Kyllä hieman jännittää miten homma onnistu. Toivottavasti mukana on myös ”pyöveli”, joka hoitaa fasaanin pudotuksen tarvittaessa, niin saadaan noutokin testattua.

Lauantain haasteet:

http://www.kkk-hhs.fi/Kerho/dokumentit/Kanakoirien_(kamekakekatu)_saannosto_%2001082011.pdf

1. KOIRIEN ARVOSTELUSSA HUOMIOITAVAT ASIAT

1.1 Linnunlöytökyky

Linnunlöytökyvyllä tarkoitetaan koiran kykyä löytää lintuja metsästystilanteessa. Tehokkuus eli toistuva lintujen löytäminen hakuerissä on erityinen ansio. Toistuvat törmäykset, tuloksettomat seisonnat, lintujen menetykset paritoverille ja erityisesti väliinjättämiset alentavat suorituksen arvoa.

1.2 Haku

Haun on oltava tarmokasta, nopeaa, itsenäistä ja riittävän laajaa kuviohakua, tuulta hyväkseen käyttävää, etenevää sekä selkeästi linnulle pyrkivää. Tarkoituksenmukainen yhteydenpito, hyvä ohjattavuus ja maaston peittäminen ovat ansioita. Puurtaminen, eli jälkiin toistuvasti juuttuminen, oman tai paritoverin juoksujäljen jatkuva toistaminen sekä useat myötätuulikäännökset laskevat suorituksen arvoa.

1.3 Tyyli

Tyylillä tarkoitetaan koiran tapaa käyttäytyä kaikissa toiminnoissaan rodunomaisesti.

1.4 Seisonta

Koiran seisonnan on oltava kiinteä ja selväpiirteinen. Seisonnan tulee kohdistua suoraan lintuun. Koiran on pyrittävä pitämään seisomansa lintu. Jos lintu lähtee juoksemaan, on koiran pyrittävä pysäyttämään se oma-aloitteisesti. Löysä tai toistuvasti makaava seisonta on suoritusta alentava tekijä.

1.5 Tiedottaminen

Oma-aloitteinen tiedottaminen peitteisessä tai kumpuilevassa maastossa katsotaan koiralle erityiseksi ansioksi.

1.6 Eteneminen ja lentoonajo

Koiran on luvan saatuaan saatava lintu siivilleen edeten sitä kohti halukkaasti, määrätietoisesti ja täsmällisesti. Arvoa alentavana on pidettävä hidasta, jäykkää ja epätäsmällistä lentoonajoa. Arvoa alentavat myös lentoonajo metsästyksellisen etäisyyden ulkopuolella sekä oma-aloitteinen lentoonajo.

Ohjaaja ei saa edetä koiran edelle eikä muutenkaan itse vaikuttaa linnun lähtöön. Linnun lähtiessä lentoon ja ammuttaessa koiran tulisi pysyä rauhallisena ja ohjaajan hallinnassa.

1.7 Nouto

Nouto on määrätietoinen, keskeytymätön suoritus, joka johtaa saaliin talteensaamiseen mahdollisimman nopeasti. Tuomarin antaman luvan jälkeen ohjaaja saa antaa noutokäskyn. Suorituksen arvoa laskevana pidetään linnun vahingoittamista ja noudon tarpeetonta viivyttämistä, oma-aloitteista noutoa sekä noutamasta kieltäytymistä.

1.8 Paritoverin kunnioittaminen

Koira ei saa häiritä toista havaitsemaansa selkeästi seisovaa koiraa. Oma-aloitteinen, näköhavaintoon välittömästi perustuva paikalleen jäykistyminen eli säestys on erityinen ansio.

1.9 Yhteistyö

Tuomari arvostelee koiran ja ohjaajan yhteistyötä koko koesuorituksen ajan. 8

1.10 Metsästysinto

Metsästysinto kuvastuu koiran kaikessa työskentelyssä haun aikana ja sen pyrkiessä halukkaasti, sähköisesti ja tarmokkaasti linnuille.

Kategoria(t): Metsästys, Sarpola. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

1 Response to Metsäsätyskauden loppu alkaa häämöttää

 1. admin sanoo:

  Kävi niin kuin pelkäsin. Ensin noutokoe: ammunta ja variksen heitto 20 m. Ampumisesta Cara terästäytyi ja seurasi tarkasti linnun tippumisen, käskystä innokkaasti varikselle, mutta ei ottanut suuhun. Parin noutokäskyn toiston jälkeen oli luovutettava ja näin noutokoe jäi suorittamatta. Noutokokeessa oli kolme setteriä, joita kukaan ei saanut noutokoetta läpi eli ei Caralta yhtään huonommin kuin muiltakaan.
  Varsinaisen kentäkokeen suoritusjärjestyksen arvonnassa kävi huono tuuri, joka jo enteili huonoa tuuria koko päivälle. Järjestysnumeroksi tuli 9 eli viimeinen avoimen luokan koirista mikä tiesi parittomina sitä, että ensimmäiseen hakuun pääseen noin tunnin kulkemisen jälkeen ja parina nuorten luokan koira.
  Kun Caran vuoro tuli oli jo kaksi koiraa ”hyllytetty (saaliin perässä menon takia, toinen meni pyyparven ja Caran pari jäniksen perään). Viiden minuutin haun jälkeen saavuttiin polvenkorkuiseen heinikkoon, mistä Caran kaveri nosti jäniksen ja häipyi. Tämä peltokaistale taisi olla ainoa kaistale, jolla oli päivän aikana pupuja. Cara oli nenä maassa kiinni koko ajan, kun oli niin paljon jänön jälkiä ja siitä sai huonon arvostelun, koska käytti niin paljon maajälkiä eikä ilmavainua. Syvän ojan yli hypätessämme Caran jaloista lähti sitten rusakko ja Caran tietysti perään eikä kuullut pilliä eikä huutoa. Sinne meni pari sataa metriä rusakon perässä.
  Koska Cara oli avoimessa luokassa ei Caralle enää voitu antaa hakuvuoroja tässä kokeessa ja tämän 5 min työskentelyn perusteella arvosteluksi AVO 0. Mukana oli kaikkiaan 9 AVO-luokan koiraa, joista yksi sai AVO 1 ja yksi AVO 2, muuta saivat sitten AVO 0:n.
  Kokemus oli mukava ja ehkä ensi vuonna uudelleen, mutta ennen sitä on nouto opeteltava täydellisesti, samoin SEIS-käsky sekä pillistä että käskyllä. Kolmas ehkä vaikein asia opettaa on opettaa Cara olemaan välittämättä pupun jäljistä.

Vastaa