Metsäjälki

1-IMG_1741

 

 

 

 

 

Luottamusta ja hyvää suhdetta

Jälkikoe on koemuodoista suosituin. Palveluskoirakokeissa koira jäljestää ihmisen tekemää jälkeä. Koiralle vieras henkilö, kävelee maastossa suunnitellun reitin ja jättää kävelyuralleen kuusi jälkikeppiä, noin kymmenen senttiä pitkiä oksia. 1-luokassa jälki on 0,5 km, 2-luokassa 1 km ja 3-luokassa 1,5 km. Kokeeseen kuuluu jäljen lisäksi myös tottelevaisuus ja esine-etsintä osuudet.

Varusteina on 10 metriä pitkä jälkiliina sekä jälkivaljaat tai kiinteä kaulapanta.
Jälki on koiralle luontaista tekemistä. Molemminpuolinen luottamus ja hyvä suhde koiran ja ohjaajan välillä on jälkimetsässä todella tärkeää. Jäljellä koira on aktiivinen ja ohjaaja passiivinen, koira näyttää missä jälki menee. Koiran kannattaa antaa itse ratkaista eteen tulevat ongelmat, näin se koetilanteessakaan ei mene lukkoon. Hyvä työskentelymotivaatio kantaa pitkälle. Kun koira on motivoitunut jäljestä, se pysyy sillä tai hukatessaan etsii jäljen uudestaan.

Jälkikoulutuksen tärkeimmät osat ovat koiran ja ohjaajan välinen hyvä suhde ja luottamus toisiinsa, koiran nenän käyttö ja hajuaistin kapasiteetti, työskentelymotivaatio sekä tekninen osaaminen. Koiraan on vain luotettava metsässä, muuten voi vaikka eksyä.
Aloittelevan jälkiharrastajan on hyvä kysyä neuvoja kokeneemmalta, jotta perustyö tulee tehtyä oikein. Lajia voi treenata yksin, mutta treenatessakin on tärkeää ajaa välillä vierasta jälkeä.

Jälkeä kannattaa tehdä sekä pellolle että metsään, mahdollisimman erilaisille alustoille. Jäljen voi antaa ”vanheta” esim. puolesta tunnista vuorokauteen ja jäljen pituutta kannattaa vaihdella. Välillä kokeneellekin koiralle voi laittaa jäljelle makupaloja. Näin koiralle tulee aina erilaisia harjoituksia ja motivaatio tekemiseen pysyy korkealla.
Haku Hurtissa järjestetään säännöllisen epäsäännöllisesti jälkitreenejä, koska jälki on yksinpuurtajan laji. Mutta jos kiinnostusta jäljestämiseen löytyy, kannattaa ottaa yhteyttä, niin voimme järjestää yhteistreenit ja auttaa sen mukaan mitä itse osaamme.

Vastaa